Formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere în zonele transfrontaliere
Bugetul proiectului: 301.480,20 EUR
Contribuţia UE: 256.258,16 EUR
Contribuţia Guvernului României: 19.870,83 EUR
Contribuția UPT: 3.058,81 EUR
Contribuția MMI Bor: 22.292,40 EUR
Despre proiect
Scopul principal al proiectului este crearea unei rețele de cercetare-educare în domeniul protecției mediului și utilizării sustenabile a resurselor naturale, având la bază parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) din România și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (MMI) din Serbia.
Noutatea constă în faptul că până la ora actuală în regiune nu există o structură de acest gen, capabilă să susțină abordarea multidisciplinară a protecției mediului. Cercetările realizate de fiecare dintre parteneri au avut o arie geografică limitată, ceea ce face ca parteneriatul propus să extindă și să introducă elemente de complementaritate în domeniul cunoașterii și expertizei partenerilor, având totodată ca efect reducerea fragmentării ariei europene a cercetării.
În consecință, rețeaua propusă poate servi ca model, aplicabil pentru situații similare. Mai mult, vor fi eliminate bariere politice, religioase și economice, astfel încât și alte instituții să poată adera la rețea, pentru a dezvolta în comun proiecte de cercetare în cadrul programelor promovate și finanțate de Uniunea Europeană.
Cooperarea transfrontalieră în cadrul Programului Interreg-IPA este un exemplu de bună practică în privința creării de legături între oameni și a facilitării liberei circulații a informațiilor și cunoașterii. Partenerii recunosc necesitatea de a-și uni eforturile pentru a atinge obiectivul stabilit: formarea unei rețele care să contribuie la ameliorarea mediului în zonele afectate de activitățile miniere, prin aplicarea fitoremedierii, o tehnologie verde rentabilă.
Proiectul are o nouă dimensiune și prin faptul că, indirect, contribuie la ameliorarea stării de sănătate a populației, la protejarea florei și faunei din zonă, precum și la prezervarea speciilor protejate sau pe cale de dispariție in Uniunea Europeană și din Serbia. Proiectul are menirea să conștientizeze populația din zonă asupra diferitelor aspecte ale poluării mediului și asupra modalităților de asigurare a protecției mediului.
Comunicarea este o componentă importantă a proiectului. Publicul va fi informat cu privire la politicile Uniunii Europene, la liniile de finanțare disponibile pentru acțiuni de protecția mediului și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale, prin diseminarea de cunoaștere în rețelele din teritoriu și prin promovarea proiectelor de cooperare transfrontalieră din cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.