În urma activităţilor de exploatare minieră au rămas pe suprafeţe întinse iazuri de decantare, halde de steril de mină, iar în mediul subteran apele care străbat galeriile de mină existente ies la suprafaţă. Metalele grele sunt prezente astfel în toţi factorii de mediu din acest areal și afectează semnificativ ecosistemele locale si sănătatea umană.
Din acest motiv în cadrul proiectului s-au efectuat studii de depoluare a solului prin bioremediere, cu ajutorul a două plante bioindicator Hordeum vulgare L-Hordeum hexastihon L (orz) şi Silphium perfoliatum (planta cupă). Probele de sol prelevate provin din exploatǎrile miniere de minereu metalifer (4 zone). Probele de sol au fost aşezate în vase de vegetaţie împreună cu plantele bioindicator. În timpul vegetaţiei s-au efectuat măsurători biometrice. Dupǎ încheierea perioadei de vegetaţie, plantele au fost separate şi uscate la temperatura camerei. Plantele uscate au fost separate în rǎdǎcinǎ şi tulpinǎ şi apoi calcinate. Probele de sol şi cenuşă au fost mineralizate, determinându-se conţinutul de metale grele prin spectrometrie de absorbție atomică. S-au efectuat două cultivări succesive.
Absorbţia diferitelor metale grele, din soluţia solului sau extraradicular, este selectivă pentru majoritatea speciilor de plante cultivate. Acumularea în plante a metalelor grele depinde, în principal de concentraţia acestora în soluţia solului, de interacţiunile dintre aceste elemente şi nu în ultimul rând de rolul lor fiziologic. Pentru a stabili caracteristicile procesului de bioremediere, s-a urmărit variaţia conţinutului de metale grele din plantă, în urma procesului de acumulare.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!