Joi, 5 martie 2020 Căminul cultural Sasca Română din comuna Sasca Montană (jud. Caraș-Severin) a găzduit un nou atelier de lucru în cadrul proiectului „Formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere în zonele transfrontaliere” (“Forming of network for enhancing environmental protection from pollutants of mining cross border areas “), acronim NETMIN, eMS nr. RORS-308, în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Participanții, reprezentanți ai autorităților locale, localnici, dar și studenți și tineri cercetători implicați în proiect, au avut prilejul să cunoască, din primă mână, aspecte legate de efectele sociale, economice și de mediu ale activității de minerit din zonă, dar și informații privind poluarea cu metale grele, efectele poluării asupra sănătății populației și modalitățile de fitoremediere a solurilor degradate din cauza mineritului, testate în diferite țări ale lumii.
Dl. Ion Poplicean, primarul comunei Sasca Montană, le-a vorbit participanților despre tradiția mineritului din zonă și despre măsurile de ecologizare a terenurilor prin proiecte deja accesate.
Conf. dr. ing. Cornelia Muntean (Universitatea Politehnica Timișoara), managerul proiectului, a prezentat principiile și obiectivele proiectului, invitându-i pe cei prezenți să se înscrie în rețeaua de educație, cercetare și acțiune pentru sporirea măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere.
D-na ing. Ana Kostov (Institutul de Minerit și Metalurgie Bor, Serbia), responsabil comunicare, a vorbit despre efectele asupra mediului produse de peste un secol de exploatare a cuprului în zona Bor și despre efortul echipei din Serbia de a contribui la o abordare transfrontalieră a protecției mediului și utilizării sustenabile a resurselor naturale.
După prezentările cu caracter oficial și științific, participanții au aflat de la un fost lucrător al exploatării miniere Sasca despre viața și munca din perioada în care mina a fost activă.
Participanții la atelierul de lucru au vizitat comuna, zona fostei mine și au prelevat eșantioane de sol pentru testări în cadrul proiectului, urmând ca, în funcție de rezultate, experții să propună soluții adecvate de fitoremediere.