Joi, 20 februarie 2020 Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile (ICER) din Timișoara a găzduit un nou atelier de lucru în cadrul proiectului „Formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere în zonele transfrontaliere” (“Forming of network for enhancing environmental protection from pollutants of mining cross border areas “), acronim NETMIN, eMS nr. RORS-308, în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Participanții, în special studenți și tineri cercetători, au aflat de la experții implicați în proiect aspecte complexe și concrete privind poluarea cu metale grele, efectele poluării asupra sănătății populației și modalitățile de fitoremediere a solurilor, testate în diferite țări ale lumii.

Dr. ing.  Miroslav Grujic, de la Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia) a prezentat efectele asupra mediului produse de peste un secol de exploatare a cuprului în zona Bor. Prof. dr. Daniel Duda-Seiman, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara a expus aspectele toxicității metalelor grele pentru oameni. Prof. dr. ing. Radu Şumălan, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” a prezentat provocările și oportunitățile fitoremedierii solurilor poluate și posibilitatea utilizării biomasei rezultate pentru producția de bioenergie.

Atelierul de lucru a fost urmat de o sesiune de formare în utilizarea aparaturii de vârf pentru analizarea solurilor și a plantelor utilizate pentru fitoremediere. Specialiști ai Universității Politehnica Timișoara – Prof. dr. ing. Adina Negrea, Conf. dr. ing. Mihaela Ciopec și drd. ing. Oana Buriac – au prezentat laboratoarele și i-au inițiat pe participanți în tehnici spectrometrice utilizate pentru analiza probelor de apă, sol și plante: spectrometrie atomică (AS), spectroscopie cu fluorescență de raze X (XRF) și  spectroscopie de raze X cu dispersie de energie (EDX).

În cadrul discuțiilor finale Conf. dr. ing. Cornelia Muntean, managerul proiectului, a prezentat etapele următoare și a înmânat participanților diplomele care atestă participarea la sesiunea de training în domeniul determinării poluării solurilor, prelevate din teren în cadrul proiectului NETMIN, eMS nr. RORS-308.